Nederland koopt CO2-emissierechten van Letland

 

(Novum) - Nederland koopt drie miljoen ton CO2-emissierechten van Letland. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) heeft woensdag 25 maart samen met haar Letse collega een contract getekend. Met de aankoop van de rechten voldoet Nederland aan internationale milieu-afspraken, meldt het ministerie van Economische Zaken.

Het is voor het eerst dat Nederland rechtstreeks emissierechten koopt van een ander deelnemend land aan het Kyoto-protocol. Dit gebeurt op basis van het zogeheten Green Investment Scheme. Letland draagt emissierechten over aan Nederland, waarna Nederland de daarvoor afgesproken koopsom betaalt.

Afgesproken is dat Letland het geld alleen gebruikt voor projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Het geld voor de projecten wordt pas toegekend als Nederland er een oordeel over heeft gegeven.

 

Van der Hoeven benadrukte tijdens de ondertekening het belang van de stimulering van de economie door investeringen in energiebesparing en duurzame energie. Ze noemde het een goede manier om het klimaat te verbeteren en tegelijkertijd de werkgelegenheid een impuls te geven. Letland heeft het economisch gezien momenteel zwaar. Met de nu afgesloten overeenkomst snijdt het mes volgens de minister aan twee kanten: Nederland voldoet aan de Kyoto-afspraken en Letland stimuleert op een duurzame manier de economie.


Terug naar algemeen overzicht Terug naar laatste nieuws

print deze pagina
Disclaimer | Copyright DIGH NL 2007 - 2009