In Letland is het bedrijf Sun Energy Baltic actief. Zij heeft het ESCO-model in Letland geïntroduceerd. ESCO staat voor Energy Service Company. Een ESCO voert het isolatieprogramma uit. Maar een ESCO zit ook in het centrum van alle geldstromen:

Zij trekt de financiering aan voor de investeringen. Het leninggedeelte wordt terugbetaalt uit het verschil tussen de energiebetalingen van de bewoners (die blijven op hetzelfde peil) en de door het isolatieprogramma veel lager geworden energiekosten, die worden afgedragen aan de energiemaatschappij. Directeur Eric Berman van Sun Energy Baltic vertelt enthousiast over deze manier van werken en de rol die DIGH hierin speelt.

Digh LetlandMet dit model isoleren en reconstrueren zij oude appartementsgebouwen en voorzien deze van bijvoorbeeld eigen duurzame geothermische warmtevoorzieningen in plaats van de gas gestookte stadsverwarming. Dit levert veelal een besparing op van meer dan 50%.  Ook in de Oekraïne is dit met succes geïntroduceerd, voor het eerst in 2008. “Wij hadden dit nooit kunnen doen zonder het vertrouwen en de financiering van DIGH,” zegt directeur Berman van Sun Energy Baltic.

Voor de bewoners van de appartementen zijn de voordelen legio. Ze verbruiken minder energie, hebben minder onderhoudskosten, terwijl het wooncomfort toeneemt. En door de conservering van de woningen gaan deze langer mee en stijgen ze in waarde. Kortom een gouden formule.

Inmiddels geloven meerdere partijen in dit concept. Berman is nu met verschillende banken en gemeenten in Letland in gesprek over financiering van zeker tien gebouwen. Realisatie hiervan staat gepland in 2011.

Digh
DighTerug naar algemeen overzicht Terug naar laatste nieuws

print deze pagina
Disclaimer | Copyright DIGH NL 2007 - 2009